En meer

Wat doe ik nog meer dan boeken schrijven?
Veel, want het kan behoorlijk druk zijn aan mijn schrijftafel.
Maar ik hou wel van die drukte, zeker als het fijne opdrachten zijn.

VOOR EEN METEKIND

Een kwarteeuw geleden hield ik haar voor het eerst in mijn armen. Deze maand werd mijn metekind 25, en net als toen was ik er niet bij. Maar woorden maken veel goed, daarom deze wens die u hier kan meelezen.  

TERUGBLIK VAN EEN JURYLID

Vier jaar zetelde ik in de jury van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek. Toen ik afzwaaide trad ik, zoals gebruikelijk, uit de anonimiteit als jurylid. En blikte meteen kritisch maar tevreden terug op mijn ervaring. Lees mijn bijdrage in de Nieuwsbrief van het Fonds.

DE MENING 2, MET OPEN VIZIER

Over universiteiten als vrijplaats, over onderzoek en wild getoeter. Over wie wat mag zeggen, waar en wanneer. En ja, lees dit gerust als een pleidooi. (Op de foto Caroline Pauwels, rector van de VUB)

DE MENING 1, MIJN SCHULD

Een week lang lever ik elke avond De Mening aan De Standaard. Nummer één: is de te grote werkdruk in de zorgsector te wijten aan de vergrijzing? Minister Maggie de Block vindt van wel. Ik dacht daar het mijne van. Leest u maar.  

LOF VOOR PEN VLAANDEREN

Of ik de laudatio wilde houden bij de uitreiking van de Arkprijs voor het Vrije Woord 2018 aan PEN Vlaanderen? Natuurlijk wilde ik dat, want al heb ik dan een dubbel petje als jurylid van de Arkprijs èn gewezen bestuurslid van PEN, ik heb maar één hart en dat gaat uit naar allebei. Hoe dat hart sprak, op de plechtigheid in galerie De Zwarte Panter leest u hier.

PLEIDOOI VOOR NUANCE

De Morgen vroeg mijn mening naar aanleiding van het #MeToo debat. Het werd een pleidooi voor nuance. “Bespaar me de wereld waarin regels regeren omdat afwijkingen niet geduld worden. Geef me een wereld waarin verstandhouding hand in hand gaat met de vrijheid om nee te zeggen.” Lees het volledige stuk hier.

PRATEN MET SONJA

Ze staat bekend als de Koningin van de Talkshow, en net als zovelen ken ik haar van televisie. Maar op zondag 3 december zal Sonja Barend live mijn vragen beantwoorden, want dan interview ik haar over haar boek “Je ziet mij nooit meer terug”. Het gesprek vindt plaats om 11 u. in de Dossinkazerne, die dan met een publieksweekeind haar vijfjarig bestaan viert. Meer info vindt u hier

Het dienstmeisje van Degrelle

Als dienstmeisje van de zus van Léon Degrelle wist de Joodse Hannah Nadel te ontsnappen aan de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Simone Korkus tekende haar verhaal op in een zopas bij Polis verschenen boek. Op zondag 15 oktober om 10.30 u. ga ik in de Dossinkazerne in Mechelen met de auteur in gesprek. Inkom gratis, wel graag via hier aanmelden.