Te gast

Ik kom graag op bezoek bij u. Om u te vertellen over mijn boeken en hun onderwerpen, of over die van anderen. Ik vind het fijn om daarover van gedachten te wisselen en elkaar zo beter te leren kennen. Zie ook mijn pagina Contact.

Voor volwassenen vertel ik in bibliotheken, bij verenigingen of in huiskamers over mijn werk. Wat zijn mijn inspiratiebronnen en terugkerende thema’s? Hoe werken journalistiek en literatuur op elkaar in? Wat hebben leven en schrijven mij geleerd over schizofrenie, oosterse cultuur, ouder worden, de verhouding tussen seksen of de tweede wereldoorlog? Laten we samen het onderwerp kiezen.

Voor kinderen en jongeren vertel ik in scholen of bibliotheken over mijn jeugdboeken. De insteek is uiteenlopend: pesten, andere tijden, onbekende culturen. Maar altijd komt het neer op anders zijn, wat de geschiedenis ons daarover leert, en hoe dat inwerkt op hoe wij omgaan met elkaar – en ja, zelfs met dieren.

Daarnaast zijn er ook ontmoetingen waarin mijn creatieve en journalistieke ervaring samenvloeien. In interviews of panelgesprekken, al dan niet over literatuur, op de Boekenbeurs of op literaire festivals, maar net zo goed op andere locaties of bij andere gelegenheden. Zoals hier in gesprek met mijn schrijfcollega Hilde Keteleer in De Boekuil in Mortsel.

Uit mijn agenda

° FEEST! Een nieuwe lente, een nieuw boek. Op 21 maart 2023 om 20 u. wordt “Verloren” (Uitgeverij Vrijdag) voorgesteld in het Theatercafé van het Fakkeltheater in Antwerpen. Uitgever Rudy Vanschoonbeek verwelkomt. Herman Van Goethem, als geen ander vertrouwd met de thematiek zoals uit zijn “1942” bleek, leidt het boek in. Kurt Van Eeghem interviewt mij, waarna ik een fragment lees. Dat alles omkaderd door Joodse muzikale intermezzo’s.

° EXTRA BOEKVOORSTELLING! Omdat het voor de lancering van “Verloren” in het Fakkeltheater storm liep, komt er een extra boekvoorstelling op zaterdag 1 april om 14 u. in boekhandel De Groene Waterman. Lien Van de Kelder interviewt, Kevin Van Staeyen speelt klezmer, ik lees een fragment. 

° Op dinsdag 21 april zijn Tom Lanoye en ik van 20 tot 22 u. te gast bij @The Park. Op tafel liggen “De draaischijf” en “Verloren”, onze jongste boeken die veel met elkaar gemeen hebben. WO II, de Holocaust en de collaboratie, wij schreven en praten erover en u mag vragen stellen.

° Op zondag 23 april om 11.30 u. strijkt “Verloren” neer in Barbóék in museum M in Leuven. Ik vertel over het aangrijpende leven Liesje Andriesse en mijn zoektocht daarnaar, lees fragmenten uit het boek en toon beelden uit haar familie-archief. Reserveer op info@barboekinm.be

° Op zaterdag 6 mei om 19.30 u. vertel ik het verhaal van “Verloren” in het kader van het herdenkingsweekeind Open Huizen. Dat doe ik in de Theatergarage, vlakbij de Gitschotellei waar Liesje met haar familie woonde. Jeroen Malaise speelt piano, zowel eigen composities als werk van Annie Rutzky, het muzikale wonderkind dat les volgde aan het Conservatorium van Antwerpen en net als Liesje en haar zoontje vermoord werd in Auschwitz.