Te gast

Ik kom graag op bezoek bij u. Om u te vertellen over mijn boeken en hun onderwerpen, of over die van anderen. Ik vind het fijn om daarover van gedachten te wisselen en elkaar zo beter te leren kennen. Zie ook mijn pagina Contact.

Voor volwassenen vertel ik in bibliotheken, bij verenigingen of in huiskamers over mijn werk. Wat zijn mijn inspiratiebronnen en terugkerende thema’s? Hoe werken journalistiek en literatuur op elkaar in? Wat hebben leven en schrijven mij geleerd over schizofrenie, oosterse cultuur, ouder worden, de verhouding tussen seksen of de tweede wereldoorlog? Laten we samen het onderwerp kiezen.

Voor kinderen en jongeren vertel ik in scholen of bibliotheken over mijn jeugdboeken. De insteek is uiteenlopend: pesten, andere tijden, onbekende culturen. Maar altijd komt het neer op anders zijn, wat de geschiedenis ons daarover leert, en hoe dat inwerkt op hoe wij omgaan met elkaar – en ja, zelfs met dieren.

Daarnaast zijn er ook ontmoetingen waarin mijn creatieve en journalistieke ervaring samenvloeien. In interviews of panelgesprekken, al dan niet over literatuur, op de Boekenbeurs of op literaire festivals, maar net zo goed op andere locaties of bij andere gelegenheden. Zoals hier in gesprek met mijn schrijfcollega Hilde Keteleer in De Boekuil in Mortsel.

Uit mijn agenda

° Een wel heel bijzondere locatie wordt dit! Op 12 oktober ben ik ’s middags te gast bij de Werkgroep Cultuur van het personeel van het Vlaams Parlement. Op de agenda staat mijn boek “Verloren”.

° Op donderdag 19 oktober om 20u30 brengen Jeroen Malaise en ik onze concertante voorstelling van “Verloren” in Theater Het Klokhuis, Parochiaanstraat 4, Antwerpen. Ik vertel het verhaal van Liesje Andriesse aan de hand van uniek beeldmateriaal. Jeroen Malaise speelt piano, zowel eigen composities als werk van Annie Rutzky, het muzikale wonderkind dat les volgde aan het Conservatorium van Antwerpen en net als Liesje en haar zoontje vermoord werd in Auschwitz. Reserveren voor deze uitzonderlijke reprise kan hier.

° Op donderdag 26 oktober treed ik aan op ‘De Avonden‘ van de bibliotheek van Destelbergen. Een najaarsprogramma, waarbij telkens een auteur wordt uitgenodigd. Gastvrouw is Fien Sabbe.

° Op zondag 29 oktober om 14 u. wordt het archief van Lou Andriesse, waarop mijn boek “Verloren” gebaseerd is, overhandigd aan de Kazerne Dossin. Samen met de nabestaanden ga ik nader in op het onderzoek dat voorafging aan de publicatie van ‘Verloren’. Kevin Van Staeyen luistert de plechtigheid op met klezmer. 

° Bij het Instituut voor Joodse Studies van de Universiteit Antwerpen verzorg ik een gastlezing op donderdag 9 november om 20 u. op de Stadscampus.

° Hoe tekent een oorlog mensen? Daarover praat ik op zondag 12 november om 15 uur in het Letterenhuis, samen met mijn schrijfcollega’s Anne Provoost en Fatima Noori. Info en tickets hier 

° In het kader van de Voorleesweek ga ik op donderdag 23 november op verzoek van Het Lezerscollectief op bezoek bij de leesgroep van De Refuge in Gent.

° Heeft sensitivity reading zin of niet? Op zaterdag 2 december beraad ik me daar mee over, samen met het Humanistisch Verbond, de denkgroep Kwintessens van Johan Braeckman en collega’s uit het literaire veld. Van 13 tot 18 u. in Liberas in Gent

° De leeskring van Bib Arena nodigde mij uit om om op zaterdag 9 december om 14 u. te komen praten over “Verloren”, met unieke archiefbeelden erbij. U bent van harte welkom, Arenaplein 62 A 2100 Deurne.

° Op 8 september opent in het MAS in Antwerpen de expo “Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945”. Aan mij om, met beelden, de lezingenreeks af te sluiten die hiermee gepaard gaat. Rendez-vous op donderdag 18 januari 2024 om 20 u.

° Een leeskring levert steevast aandachtige lezers op. Op 12 februari 2024 om 20 u. praat ik met Leesgroep De Heide uit Londerzeel over hun ervaring met “Verloren”.

° Op donderdag 14 maart 2024 ben ik te gast bij Recht&Vrijheid, een vereniging die die herinnering aan WO II levend houdt. In zaal Den Bril in Lier vertel ik om 20 u. over “Verloren”. Ik breng fotomateriaal mee en de Lierse jodiumacademie zorgt voor een streepje muziek.