Te gast

Ik kom graag op bezoek bij u. Om u te vertellen over mijn boeken en hun onderwerpen, of over die van anderen. Ik vind het fijn om daarover van gedachten te wisselen en elkaar zo beter te leren kennen. Zie ook mijn pagina Contact.

Voor volwassenen vertel ik in bibliotheken, bij verenigingen of in huiskamers over mijn werk. Wat zijn mijn inspiratiebronnen en terugkerende thema’s? Hoe werken journalistiek en literatuur op elkaar in? Wat hebben leven en schrijven mij geleerd over schizofrenie, oosterse cultuur, ouder worden, de verhouding tussen seksen of de tweede wereldoorlog? Laten we samen het onderwerp kiezen.

Voor kinderen en jongeren vertel ik in scholen of bibliotheken over mijn jeugdboeken. De insteek is uiteenlopend: pesten, andere tijden, onbekende culturen. Maar altijd komt het neer op anders zijn, wat de geschiedenis ons daarover leert, en hoe dat inwerkt op hoe wij omgaan met elkaar – en ja, zelfs met dieren.

Daarnaast zijn er ook ontmoetingen waarin mijn creatieve en journalistieke ervaring samenvloeien. In interviews of panelgesprekken, al dan niet over literatuur, op de Boekenbeurs of op literaire festivals, maar net zo goed op andere locaties of bij andere gelegenheden. Zoals hier in gesprek met mijn schrijfcollega Hilde Keteleer in De Boekuil in Mortsel.

Uit mijn agenda

  • In het academiejaar 2019-2020 ga ik opnieuw aan de slag als docent proza bij Creatief Schrijven vzw. Daar help ik de tweedejaars hun literaire ambities waar te maken. En dat is altijd weer spannend.

  • Op woensdag 23 oktober 2019 houd ik een auteurslezing over autobiografisch schrijven. Of, zoals de organisatoren het verwoorden: “Van het pakkende relaas van een psychisch ziek kind in Papavers over het dagboek Zestig tot de roman Zwijgen: Ingrid Vanderveken put voor haar boeken geregeld uit haar eigen leven en familiegeschiedenis. Hoe pak je dat aan? Wat schrijf je en wat niet? En hoe bescherm je de privacy van wie je dierbaar is?” Nieuwe Vrede, Vredestraat 16, Berchem, van 19.00 u tot 21.30 u. Na de pauze is er gelegenheid tot vragen stellen. 

  • Op donderdag 24 oktober 2019 vind u me in Out of a Box, De Burburestraat 11, Antwerpen. Ik vertel er over Zwijgen in het kader van “Een verhaal achter een boek”, een nieuw initiatief van het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt.

  • Op vrijdag 29 november 2019 peilt Anneleen Van Offel naar de zin van mijn leven. Dat doet zij op de Antiekzolder van de Vooruit in Gent, in het kader van het Festival van de Gelijkheid, van 18.30 tot 30 u.
  • Op 16 december 2019 om 14 u. ben ik te gast bij Kunstencentrum Vlaams Fruit in hun nieuwe reeks Cultuur Matuur. Ik praat er over mijn werk en meer bepaald over mijn oorlogsboek Zwijgen. Theater Het Klokhuis, Parochiaanstraat 4-4A, Antwerpen.