WAT MET DE POES?

En de poes? Wat ga je met de poes doen? informeert buurvrouw A. bezorgd. Tja, wat doet een mens met zo een poes? Katten hechten zich naar verluidt meer aan een plaats dan aan mensen. Deze heeft het volle zestien jaren gekost om aan dit huis te wennen. Om er een beetje in te durven leven.

Een vondelingetje. Echt goed wilde het maar niet komen, is het nog altijd niet. Haar hartslag is schrikbarend hoog. In de tuin waagt ze zich niet alleen. Op tafel springen lukt enkel als er een stoel bij staat. Op het aanrecht hijst ze zich, hangend aan de greep van de oven. Een onverwachte beweging, een onbekend geluid, en ze vlucht in paniek onder een sofa, in de kelder of de boekenkast.

Zelfs spinnen kon ze tot voor kort niet – nu wel, zij het met mate. Is ze eindelijk gerustgesteld, net nu ze alle reden heeft om dat niet te zijn? Of is het de lichte ouderdomsdementie die haar nog onnozeler en slomer maakt dan ze al was?

(Uit Wat overblijft, 4) #watoverblijft #polisuitgevers