DAGBOEKEN ALS SCHATKIST

Schrijven brengt je op vreemde plaatsen, zeker als je ook nog eens nieuwsgierig bent zoals ik. Met wat autobiografisch werk op mijn boekenplankje en wat lezingen daarover, intrigeerde mij zeer het bord waarop het middeleeuwse stadje Anghiari zich trots voorstelde als zetel van de Libera Università dell Autobiografia. Wat moest ik me daar bij voorstellen?

Aldus belandde ik die avond in dat oude, wat verdoken pand. Daar, in zijn kleine kantoortje tussen boekenmuren, legde Renato di Vigni me uit hoe dat zo gekomen was – ‘prego, piu piano Renato, un po piu piano’. Hoe alles was begonnen met een verzamelaar van dagboeken in een nabijgelegen dorp. Geen dagboeken van bekende, maar van heel gewone mensen. 

Een schatkist van geschiedenis, merkte ik op. Ja, viel Renato me bij, en voor de schrijvers ook een manier om zichzelf beter te leren kennen en aandachtiger naar de wereld te kijken. Dat vond ook het hoofd van het Centro Nazionale di Ricerce e Studi Autobiografici, en uit de samenwerking tussen archivaris en professor was deze opmerkelijke opleiding geboren.

Zo’n twintig jaar later zakken van over heel Italië liefhebbers naar hier om te schrijven – dagboeken, herinneringen aan of van anderen, autobiografieën en soms ook biografieën. Zonder uitgesproken literaire ambities, gewoon voor het plezier, en om te bewaren wat anders verloren zou gaan. Al haalt hoogst uitzonderlijk wel eentje een ISBN nummer.

Renato trok kasten open, toonde me de oogst die cursisten hadden toegestuurd. Boekjes in alle mogelijke kleuren en formaten, soms keurig eigenhandig gebundeld. Had ik een leven op overschot, ik had ze allemaal willen lezen, deze zogenaamd onbelangrijke verhalen van zogenaamd onbelangrijke mensen.

En ik dacht aan de bladzijden die ik voor dergelijke zogenaamd onbelangrijke sporen in mijn nieuw boek heb ingeruimd. Aan die talloze kleine geschiedenissen die samen de grote geschiedenis vormen.  Aan het bescheiden bewaren tegen het vergeten in, dat me fascineert en vertedert.

#liberauniversitàdellautobiografia #watoverblijft #nieuwboek @ #polisuitgevers