Voor Liesje Andriesse en haar zoontje eindigde een vier jaar durende vlucht voor het nazi-geweld in Auschwitz. Toen ik haar nagelaten oorlogsbrieven in handen kreeg, wist ik: dit verhaal moet worden verteld.

Wie was deze jonge Joodse vrouw? Welk geheim had haar broer zijn hele leven met zich meegedragen? Wat had zich afgespeeld in de stille van haar laatste jaren? Op zoek naar antwoorden vond ik de laatste getuigen terug en stootte ik op de sporen die dit drama ook in hun levens had nagelaten.

Zo vertakt het boek zich van Nederland en België naar Frankrijk, Spanje en Portugal, Engeland en de Verenigde Staten. En ook naar Indonesië, waar Liesjes ouders en broer, op de vlucht voor de kampen in Europa, terechtkwamen in jappenkampen. 

Verloren is een tragisch levensverhaal en een boeiende familiesaga tegen de achtergrond van zwarte bladzijden die niet zijn omgeslagen en nooit mogen vergeten worden.

  • Uitgeverij Vrijdag
  • 2023
  • 280 blz.
  • ISBN 978-94-6434-161-4
  • E book ISBN 978-94-6434-000-0

Dit vonden zij ervan

Lien Van de Kelder

“Wat een geschiedenis… verbijsterend. Lees dit. Het gaat over ons, ook over nu.”

Walter Zinzen

“Gelezen, tot tranen toe bewogen, met bewondering voor de ontzettend goede research en uitstekende compositie.”

Rodaan Al Galidi

‘Wat een verhaal! Wat een verhalen! Een weergaloos boek over de meest dramatische eeuw in Europa. Absolute aanrader!’

Ludo Abicht

“Dit tragische verhaal van één jonge vrouw is het verhaal van alle groepen en individuen  die onder onrecht en miskenning geleden hebben en nog steeds lijden.”

Angelo Tijssens

“Terugvinden wat verloren was, Ingrid Vander Veken doet dat wonderschoon.”

Karel Vingerhoets

“Drie dagen in de tijd gezocht en veel meer teruggevonden dan er ooit Verloren is gegaan.”

Hilde Van Mieghem

“Een noodzakelijk boek. Knap geschreven en zonder enige pathetiek verteld.”

Herman Van Goethem

“Meeslepend, ontroerend, verbijsterend levensecht – een meesterwerk.”

In de pers

De Standaard der Letteren, interview

De Morgen, Boeken

VRT, RADIO1, Voorproevers

Voorproever Bruno Wyndaele las ‘Verloren’, vond het een sterk en mooi geschreven boek, en kreeg mij een uur op de praatstoel. Beluister hier

Het Laatste Nieuws

VRT, Klara, Pompidou

Dit móet iedereen lezen, vond Nicky Aerts die me interviewde in het Klara-cultuurmagazine Pompidou. Beluister het gesprek hier, vanaf minuut 21.

Standaard der Letteren

VRTNws, Boek van de Week

Geselecteerd door VRT NWS, de vijf boeken van de week. En daar is Verloren bij, in goed gezelschap. “Ingrid Vander Veken redt Liesje Andriesse van de vergetelheid.”

Vier sterren voor een monument

“Verloren is een prachtige titel. Het gaat niet alleen om het zich verloren voelen van Liesje, maar ook om het feit dat Lou haar kwijt is geraakt, haar verloren is. En het stelt de vraag wat er van je leven overblijft. Hoewel de nazi’s probeerden levens uit te wissen is dat bij Liesje niet gelukt. Er zijn sporen achtergebleven. Een van de motto’s van het boek, van Hannah Arendt, zegt dat treffend: “Eén zal er altijd overblijven om het verhaal te vertellen.” Liesje heeft met dit boek een gezicht gekregen. De auteur heeft een monument voor haar opgericht.” Dat schrijft Jan Stoel die ‘Verloren’ uitgebreid recenseerde voor de Nederlandse boekensite Bazarow en Hebban. Goed voor vier sterren, is zijn oordeel.

INTERVIEW

Voor Bazarow, het magazine voor boeken en schrijvers, interviewde Jan Stoel mij over ‘Verloren’. Over de vraag waarmee elk boek begint. Over schaven en schrappen, doorslaggevende ontmoetingen. Over gisteren als wegwijzer voor vandaag. Over een steentje op een graf. Lees hier.

"Topsport als auteur, een bijzonder staaltje literaire non-fictie"

"Knap geschreven boek, adembenemende reis" (Visie, EO)

"Op zeer inlevende wijze verteld" (Kerk en Leven)

"Schrijnend maar mooi"

Een complexe familiesaga, een integer verteld verhaal, schrijnend maar mooi. Dat is het oordeel van de voortreffelijke blog Books and Macchiatos. Schrijvers kunnen de tijd even stilzetten, waardoor mensen en momenten kunnen bewaard worden in de pagina’s van hun boeken, vindt blogger Marcella. En dat is wat “Verloren” volgens haar doet. Lees deze erg fijne recensie hier.

Twee schrijfsters, twee nieuwe boeken

 

 

 

 

Voor “Verzin”, het driemaandelijks magazine van Creatief Schrijven, interviewde dichter Peter Mangel Schots mijn vriendin en schrijfcollega Diane Broekhoven en mezelf over onze nieuwe boeken, haar ‘Gemis’ en mijn ‘Verloren’. Schuif mee aan en lees . Foto Giséla Dheedene.