HUN JEUGDBOEKEN

Op het literaire festival Zuiderzinnen wachtte mij een verrassing van formaat. Na afloop van een van mijn optredens, diepte een dame twee kinderboeken uit haar tas. Een van Liesje Andriesse, de hoofdpersoon van mijn boek ‘Verloren’ en een van haar broer Lou. Vooraan in haar boek heeft Liesje, in het handschrift dat ik zo goed ken uit haar brieven, haar naam en adres geschreven. Steenenbeer 2, Vlissingen: mijn hart brak toen ik het zag.

Vanop deze plaats vertrok Liesje in 1923 met haar familie naar België, haar tragische toekomst tegemoet. Het Centraal Kledingmagazijn, waar broer en zus tot dan opgroeiden, vond ik terug op archieffoto’s. Vandaag bestaat het niet meer, maar Fred Debrock fotografeerde me voor het nieuwe hoekhuis dat in de plaats kwam, in het kader van de reportage die Jelle Van Riet  naar aanleiding van ‘Verloren’ maakte voor De Standaard der Letteren.