AANGRIJPENDE LEZERSPOST 

Ontelbare mooie, geweldige lezersreacties heb ik al  gekregen op mijn boek “Verloren”. Maar deze uit Frankrijk is, om verschillende redenen, één van de meest aangrijpende.  Ik deel ze met u – met toelating van de afzender, vanzelfsprekend. Toeval heeft bij het schrijven aan mijn boek een verrassende rol gespeeld, en speelt het overduidelijk tot op vandaag. Ik kreeg kippenvel toen ik dit las, één van die vele sporen die deze vergeten levens in andere levens hebben gelaten. De correspondentie wordt vervolgd…

“Dag Mevrouw,

Een vriendin zond me onlangs een kort uittreksel uit uw boek “Verloren”, (p. 252) waarin onze familienaam Kahn opduikt, want ze weet dat mijn man zich verdiept in het historisch aspect van de genealogie.

De volgende dag kipt Amazon (heel handig voor anderstalige literatuur als je in Frankrijk woont!) uw boek in de brievenbus en ik begin dadelijk te lezen. Niet op zoek naar “Kahn” – ik weet dat Kahn een joodse tegenhanger is van “Peeters” in Vlaanderen- maar dadelijk gecaptiveerd door uw verhaal.

Onbewust raken de verwijzingen naar Vlissingen en haar joodse gemeenschap me, maar ik weet niet waarom. De naam van den Bergh is me bekend, want Salomon van den Bergh speelde een rol in de repertoriëring  van de Brusselse Joden, waaronder de vader en grootvader van mijn man.

Pagina 118, de foto van Lou Andriesse, was een schok : kippenvel en tranen – plots weet ik wie “Broertje” is, wie Lou is : Lou is Lou Andriesse, de lieve man van Paule, met wie we samen in Mulhouse of in Antwerpen tijdens Pinksterweekends aan tafel zaten met vrienden, Lou die mijn man geregeld ontmoette…

De reconstructie die u maakte van het verhaal van Lies Andriesse heeft me diep getroffen, het is één van de zovele ongekende dramatische verhalen.

U redt haar uit de vergetelheid. Ze krijgt een publieke plaats. Lou mag rusten.

U doet dat in – cerise sur le gâteau – een prachtige taal.

Met mijn hartelijke dank,

Brigitte Kahn”

#verloren #nieuwboek @uitgeverijvrijdag #WOII #neverforget  #holocaust #toevalbestaatniet #sporenuithetverleden