DE VERWONDINGEN VAN HET LEVEN

Soms wil je iemand lezen om wat iemand zegt. Zo iemand is Ali Smith: “Alle oude verhalen gaan over ervaring, over hoe je de raadsels en mogelijkheden en verwondingen van het leven tegemoet treedt. Hoe kunnen we weten dat we hebben geleefd als het ons niet heeft veranderd of geraakt?”
Ik kende haar niet, maar als ik dit lees denk ik meteen, haar boek “Winter” wil ik. Zeker na wat ze in datzelfde interview in de NRC nog meer zegt: “Ik snap de zin van grenzen niet, tenzij we die grenzen oversteken”.
Of: “Dat ongeacht of er sneeuw is in maart en geen sneeuw in januari, er steeds weer een nieuwe winter komt, er steeds weer een nieuwe januari zal zijn, en weer een nieuwe januari.”
Mag ik u een zoveelste nieuwe lente toewensen, levens zonder grenzen, veel verandering?