Papavers

Over leven met schizofrenie

Het aangrijpende verhaal van de relatie van een vrouw en haar stiefzoon, die ontwricht wordt door schizofrenie. Zij begint een gesprek met hem in de hoop hem en zijn ziekte te leren begrijpen, maar haar confrontatie met de schimmen in het hoofd van haar stiefzoon brengen meer vragen dan antwoorden. Terwijl twee ouderparen machteloos toekijken, drijft hij almaar verder weg. Dit persoonlijke en poëtische relaas van een tragische reis verbreekt de stilte waarmee schizofrenie nog al te vaak in de samenleving wordt toegedekt. 

  • Manteau
  • 1997
  • 144 blz.
  • ISBN 90 223 1455 3

In de pers

“Het is lang geleden dat een verhaal me zo naar de keel heeft gegrepen”

Tessa Vermeiren, Knack Weekend

“Het is net alsof elke paragraaf een beschouwing of een apart staand gedicht is.”

Yves Van Durme, VRT

“Vander Veken schrijft helder en tezelfdertijd erg lyrisch.”

Gerti Wouters, Ons Erfdeel

“Wie nog niet die prachtige, oprechte stem van Ingrid Vander Veken heeft ervaren, mist iets wonderlijks. Ik ken geen schrijver in welke taal ook met een zo overrompelende empathische stem. Dit is een onvergetelijk boek – jaren nadat ik het hem gelezen staat alles me nog glashelder voor de geest.”

Antjie Krog

Top Tien in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika verscheen “Papavers” in een vertaling van schrijfster Christine Barkhuizen-Le Roux, met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Het boek werd met alle lof onthaald en stootte door naar de Top Tien van de Protea Boekhandel. Papawers is ’n moet lees-boek en sal dit altyd bly – in enige taal,” heette het. Ingrid Vander Veken was ook te gast op het Woordfees 2011 in Stellenbosch.

Een interview over “Papawers” leest u hier op

bladzijde 1

en

2